Silene alpestris

Семейство: 
Caryophyllaceae
Българско име: 
Плюскавиче алпийско, Силене алпийско
Сорт: 
Starry Dreams
Наличност: 
липсва
Цена: 
4.50 лв.
Silene alpestris_Плюскавиче алпийско, Силене алпийско_Starry Dreams_Caryophyllaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Образува гъста и компактна туфа от свежозелени ланцетни листа. Цветовете са многобройни, бели, с нарязани венчелистчета, звездовидни. Това красиво и незаслужено непознато в градините и алпинеумите силене е местен вид, среща се и в други страни на Югоизточна Европа. В нашата страна, според българската флористична класификация, се среща под името Heliosperma quadrifidum, Heliosperma alpestre. Расте над 1300м надморска височина в Централна Стара планина, Рила и Пирин. Напълно зимоустойчиво растение, освен това много дълговечно, отглеждано в алпинеум.
Размер: 
Височината на листната маса е 3-4 см, ширината 20-30 см. По време на цъфтеж е високо 10-15 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса, която образува красиви зелени туфи, продължителен и красив летен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Летен, от края на май, юни-юли. Цветовете са многобройни, звездовидни, нежни и бели, до 1-1,5 см в диаметър, разположени на високи 10-15 см цветоноси.
Отглеждане: 
Лесно за отглеждане растение. Нуждае се от слънце или полусянка, дренирана почва. Няма особени претенции към рН на почвата. Предпочита умерена влажност, но издържа и засушаване, като това се отразява на темповете на растеж.
Използване: 
Подходящо за алпинеуми и скални кътове, сухи зидове, ниско окантване на цветни групи и пр. Растение с добър потенциал в озеленяването.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.