Spartina pectinata

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Спартина
Сорт: 
Aureomarginata
Наличност: 
липсва
Цена: 
6,50 лв.
Spartina pectinata_Спартина_Aureomarginata_Poaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище - декоративна трева. Произхожда от средните части на северна Америка - щатите Каролина, Орегон, Тексас, където расте по периферията на водоеми, сладководни или соленоводни блата и образува обширни съобщества. Спартина расте в компактна туфа от дълги линейни листа с тесен жълт кант по периферията, които формират пищен зелен фонтан. Цветоносите са високи рехави метлици, появяват се в края на лятото. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина и ширина 1.5 м.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и цъфтеж. Листата образуват пищна туфа-фонтан. Есента се багри в яркожълт цвят.
Цъфтеж: 
Цъфти през септември - октомври. Цветоносите са високи до 2 м, метлицита са рехави, но доста едри и атрактивни.
Отглеждане: 
Въпреки, че естественото и местообитание е край водоеми, тази трева е доста пластична по отношение на влагата в почвата. Може да се отглежда както на влажно място, дори и във вода до 10 см дълбочина, тя понася и по-суха градинска почва, където естествено нараства по-бавно. Понася засоляване на почвата. Расте успешно на слънце или лека полусянка. Може да се наложи да бъде ограничавана, ако се разрастне много.
Използване: 
Трева - солитер. Може да бъде център на всяка градинска композиция. Изглежда красиво дори и след като загуби зеления си цвят през късната есен. Подходяща е за засаждане край водоеми, особено по-големи. Почвоукрепващо растение за бреговете, особено на новоизградени водоеми с големи колебания във водното ниво. Тъйкато е толерантна към засоляване на почвата, може да се използва за крайбрежни композици в близост до морския бряг. Трябва да се отчита и фактът, че има мощни корени и склонност към инвазия, подобно на бамбука. Пъстролистната форма "Ауреомаргината" се разраства значително по-бавно.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.