Stevia rebaudiana

Семейство: 
Compositae
Българско име: 
Стевия, Сладка трева
Наличност: 
налично
Цена: 
8,50 лв.
Stevia rebaudiana_Стевия, Сладка трева__Compositae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение от сем. Сложноцветни. Стъблото е разклонено, листата срещуположни, овални с плитко нарязана периферия и клиновидна основа. Листата и стъблото са овласени. Стевията произхожда от Южна Америка, където има традиции в използването и още от древността. Цъфти през есента и семената рядко успяват да узреят у нас. Растението е топлолюбиво. Зимата трябва да се внесе за отглеждане в светло и отопляемо помещение.
Размер: 
Височина 50 см, ширина 30 см.
Декоративност: 
Екзотично растение без декоративни качества.
Цъфтеж: 
Растение на късия ден, цъфти след септември месец. Цветовете са малки, бели, групирани в малки щитовидни съцветия. Нямат декоративна стойност.
Отглеждане: 
През зимата стевията се отглежда в светло и топло помещение в саксия. Когато премине опасността от слани, растението се изнася навън. Нуждае се от слънце, плодородна почва и много редовно поливане. Само тогава дава хубава листна маса, която е най-добре да се обере и изсуши през м. септември. Може да се засади и в земята. Тогава наистина става голяма и хубава. Когато наближат сланите, растението своевременно се изважда и прибира на топло. Семената и узряват твърде късно и затова е малко вероятно да получите кълняемоспособни семена, ако я отглеждате в домашни условия. Затова пък стевията лесно се размножава с резници.
Използване: 
Цялото растение, но най-вече листата съдържа два гликозида - стевиозид и ребаудиозид, които са над 200 пъти по-сладки от захарта. Това прави растението заместител на захарта и на практика то е един естествен природен подсладител без калорийна стойност. От него се правят таблетки и капки за подслаждане - за диабетици и хора, ограничаващи калориите си. Стевията има специфичен аромат, който не е неприятен.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.