Stipa tenuissima

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Стипа, Коило
Наличност: 
липсва
Цена: 
5.50 лв.
Stipa tenuissima_Стипа, Коило__Poaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение от сем. Житни. Коренът е къс и брадат, листата тънки, линейни и нежни - 20-30 см дълги, изправени. Цветът е рехава овласена метлица. Често пъти сравняват коилото с коси или конска грива. Типично прерийно растение. Този вид произхожда от Мексико, но е напълно зимоустойчив у нас, ако бъде засаден на дренирано място.
Размер: 
Височина до 60, ширина 30 см.
Декоративност: 
Декоративно е цялото растение - с нежна и елегантна листна маса и съцветие.
Цъфтеж: 
Цветът представлява овласена метлица. Отделните семенца имат дълги, разклонени овласени осили, които, освен че са приспособление за размножаване в степта, придават на растението ефирен и красив вид. Цъфтежът започва от юни и запазва красотата си до зимата.
Отглеждане: 
На топло, сухо и слънчево място. Задължително лека, добре дренирана, може и бедна почва. Най-важното условие е да се избегне застойна вода в корените през зимата, от което растението може да загине. Често коилото се самозасява, без да бъде инвазивно.
Използване: 
В алпинеуми и скални кътове, цветни бордюри, композиции от декоративни треви, екстензивни покривни градини. Съцветията се използват за аранжиране на сухи букети.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.