Syringa vulgaris

Семейство: 
Oleaceae
Българско име: 
Люляк
Сорт: 
Beauty of Moscow (Красавицата на Москва); Addie Tischler; Ludwig Spaeth; Знамя Ленина; Sensation, Память о Колесникове, Carpe Diem
Наличност: 
налично
Цена: 
20 лв., 25 лв.
Syringa vulgaris_Люляк_ Beauty of Moscow (Красавицата на Москва);  Addie Tischler;  Ludwig Spaeth;   Знамя Ленина;  Sensation, Память о Колесникове, Carpe Diem_Oleaceae
Описание: 
Люлякът е листопаден красиво цъфтящ храст. Листата са срещуположни, яйцевидни до широко яйцевидни, често със сърцевидна основа, 5-10 см, целокрайни. Младите клонки са закръглени, голи, сивокафяви на цвят. Цветовете са събрани в изправени пирамидални метлици. Плодът е двукамерна семенна кутийка. Образува много издънки. Разпространен е из сухите варовити и скални места до 600 м н.в. в цяла България, както и в цяла Югоизточна Европа. В градините се отглеждат както семенни растения, така и красиви градински хибриди, плод на на дългогодишна и богата селекция. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 5 м ширина до 2-3 м.
Декоративност: 
Декоративни и ароматни цветове.
Цъфтеж: 
Цъфтежът започва в началото на май и продължава няколко седмици. Съцветието е пирамидална разклонена метлица, състояща се от многобройни тръбести цветчета с 4 венчелистчета. Цветовете най-често са лилави, но има безброй сортове с най-различни нюанси на лилавото до виненочервено, а също и бяло - с прости или кичести цветчета. Самата метлица може да е с дължина 10-20 см. Цветовете са с приятен специфичен и силен аромат.
Отглеждане: 
Отглежда се на слънчево място, но понася и лека полусянка. Сухоустойчив и непретенциозен храст. В края на лятото много често се напада от брашнеста мана, но това не трябва да е повод за тревоги, защото не се отразява на цъфтежа през следващата година. Необходими са ежегодни резитби за оформяне на храста, ако не искате цветовете му да издребнеят. При тези резитби се отстраняват част от многобройните по-слаби леторасти и се оставят известно количество силни клони, които да формират скелета на растението. Така цветовете наистина са по-малко на брой, но са много по-едри.
Използване: 
За живи плетове, в групи или поединично. Любимо градинско растение, което е повсеместно разпространено в озеленяването. Използва се за озеленяване край магистрали и в промишлени зони, тъй като понася замърсен и сух въздух, както и засушаване на почвата. Цветовете са подходящи за букети и аранжировки.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.