Taxodium distihum

Семейство: 
Taxodiaceae
Българско име: 
Блатен кипарис
Наличност: 
липсва
Taxodium distihum_Блатен кипарис__Taxodiaceae
Описание: 
Блатният кипарис е иглолистно листопадно дърво. Образува широко пирамидална корона. Клоните са дебели, хоризонтално разперени. Кората на стъблото е тъмнокафява, с дълбоко надлъжно напукване. Листата са светлозелени, игловидни, до 17 мм дълги. Те са разположени в 2 редици по особени скъсени клонки, дълги до 10 см. с които заедно опадват през есента. Възрастните дървета образуват въздушни корени около ствола си. Шишарките са сферични или яйцевидни, с размер 20 до 32 мм. През октомври шишарките, заедно с листата опадват на земята. Там, сгушени под окапалата шума шишарките се разпадат на люспи и семена. Блатният кипарис произхожда от югоизточните щати на Северна Америка. Расте в блата и разливи на реки. Понася продължително заливане с дълбоки води. В България е интродуциран като декоративно и като горскостопанско дърво. У нас добре се развива и на по-сухи терени, стига корените му да достигнат до подпочвена влага. На 50 годишна възраст достига 20 м височина. Добре понася студените зими, но не понася варовик в почвата.
Размер: 
Представлява дърво с височина до 50м. Ширината на ствола достига до 1,50м. Живее до 400 - 500 години.
Декоративност: 
През лятото дървото има свежо зелена листна маса. През есента започва обагряне на иглиците в червено кафява багра. Дървото е красиво и през зимата, защото има мощна клонеста корона.
Цъфтеж: 
Без значение
Отглеждане: 
Бързо растящ, лесен за отглеждане вид. Обича влажни и плодородни почви. Не понася варовик в почвата. Понася без повреди зимите в България.
Използване: 
Може да се използва като солитер или за групови засаждания. Желателно е да се засажда далече от алеи, защото образува въздушни корени, които са в състояние да разчупят всякаква настилка. Като горскостопанско дърво се цени заради леката си висококачествена дървесина без смола. Пригодно е за овладяване на блатисти места.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.