Tecoma radicans (Campsis radicans)

Семейство: 
Bignoniaceae
Българско име: 
Текома, Кампсис
Сорт: 
Flava (жълт) + Gabor, Flamenko (червени)
Наличност: 
налично
Цена: 
10,50 лв.; 18,50 лв.
Tecoma radicans (Campsis radicans)_Текома, Кампсис_Flava (жълт) + Gabor, Flamenko (червени) _Bignoniaceae
Описание: 
Едроразмерен листопаден храст с нечифтоперести сложни листа, състоящи се от 9-11 продълговато яйцевидни, назъбени, тъмнозелени листчета. Развива въздушни корени по стъблото, с които се прикрепя към дървета, стени, камъни. Цветовете са едри, тръбести, оранжеви на цвят, събрани в гроздове. Плодът е дълга цилиндрична кутийка, а семената плоски, с по две крилца. Произхожда от атлантическите части на Северна Америка. Доста разпространен и популярен у нас храст. Напълно зимоустойчив. Предлагаме сортовете : ОСНОВЕН ВИД (оранжева), FLAMENCO (червена), GABOR (червена), AUREA (жълта).
Размер: 
Текомата е доста мощна лиана - достига до 20 м височина.
Декоративност: 
Декоративен е цъфтежът.
Цъфтеж: 
Цветовете са едри и тръбести, с 5-делно нарязана периферия, различно оцветени в зависимост от сорта. Дълги са 8-9 см и широки 5 см в диаметър. Събрани са в грозд. Растението цъфти пищно през юли-август. Имаме оранжев, жълт и два червени сорта.
Отглеждане: 
Изисква слънчево място. Издържа на бедна и суха почва, но не разгръща в пълния си блясък своята декоративност. За предпочитане са дълбоките и плодородни почви, с умерено поливане. Расте бързо, но носи на много силно подрязване, ако се налага да се ограничава. Това не пречи на цъфтежа, тъй като текомата цъфти на нови леторасти. Размножава се с резници, коренови издънки, отводи и семена. Младите растения мръзнат в началото, но винаги се възстановяват от коренови издънки.
Използване: 
Най-вече във вертикалното озеленяване на стени, огради, перголи. Богато и красиво цъфтяща лиана в разгара на лятото.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.