Tellima grandiflora

Семейство: 
Saxifragaceae
Българско име: 
Телима
Наличност: 
липсва
Цена: 
5.50 лв.
Tellima grandiflora_Телима__Saxifragaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто вечнозелено растение. Коренът е плитък и брадат. Листата са закръглени, плитко и неравномерно нарязани, силно овласени, на къси дръжки, до 5-8 см в диаметър. Събрани са в компактна и гъста туфа. Телимата е много близка с хойхерата - систематично и морфологично. Съцветието е рехав клас. Телимата произхожда от Тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка, достигайки на север до Аляска. Напълно зимоустойчиво за нашите условия растение.
Размер: 
Височина и ширина - 30-40 см за листната маса и до 80 см за цветоноса.
Декоративност: 
Декоративна листна маса.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е по-скоро невзрачен. Представлява високи класовидни съцветия, по които нарядко, на много къси дръжчици са разположени малки камбанковидни кремаво-розови цветчета. Цъфти през май-юни. Цветовете са ароматни.
Отглеждане: 
Непретенциозна, вирееща добре на сянка и полусянка, където понася известно засушаване. За предпочитане е да се отглежда на свежа плодородна и рохкава почва. Не я отглеждайте на слънце.
Използване: 
В бордюри и смесени цветни групи. Добре изглежда около храсти и дървета с други сенколюбиви цветя. Интересно листно-декоративно растение заслужаващо внимание в градините и озеленяването.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.