Thalictrum aquilegifolium

Семейство: 
Ranunculaceae
Българско име: 
Таликтрум, Обичниче кандилколистно
Сорт: 
Thalictrum aquilegifolium PURPUREA
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Thalictrum aquilegifolium_Таликтрум, Обичниче кандилколистно_Thalictrum aquilegifolium PURPUREA_Ranunculaceae
Описание: 
Кандилколистното обичниче е многогодишно тревисто растение, растящо компактно. Листата са красиви - тройно пересто нарязани, широкотригълни по форма матовозелени, много подобни на тези на аквилегията. Съцветията са едри, разположени на високи изправени цветоноси, които носят щитовидните рехави метлици. Семената също са сравнително едри и плоски. Този вид обичниче е разпространено в Европа, Югозападна Азия (Мала Азия), Сибир, Китай и Япония. Среща се и у нас, предимно в широколистни или смесени гори, в покрайнините на горите или сечища. В култура се отглежда от 18 век. Растението е напълно зимоустойчиво за нашите условия.
Размер: 
Височина до 100-120 см, ширина 100 см.
Декоративност: 
Декоративна листна маса и декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е летен - юни-юли, може да продължи над месец. Отделните цветчета са до 1см. розоволилави. Рехавите съцветия са атрактивни и могат да достигнат до 20 см дължина.
Отглеждане: 
На влажни, за предпочитане плодородни месторастения. Отглеждан на по-хладно, може да се сади и на слънце - иначе най-добре се развива и цъфтежът е най-продължителен на полусянка или не много плътна сянка. Понася и преовлажнение, и по-тежки почви.
Използване: 
В цветни композиции с други перенни цветя, в периферията на дървета и храсти, на влажни и сенчести места, покрай водоеми. Красиво и почти непознато в декоративното градинарство у нас цвете.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.