Tricyrtis hirta, Tricyrtis japonica

Семейство: 
Liliaceae
Българско име: 
Трициртис, Жабешка лилия
Наличност: 
липсва
Цена: 
5,50 лв.
Tricyrtis hirta, Tricyrtis japonica_Трициртис, Жабешка лилия__Liliaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с изправено стъбло, гъсто покрито с къси власинки. Листата са елиптични, също овласени, срещуположно разположени по двойки по стъблото, приседнали. Цветовете са събрани в малки съцветия - от 1 до 3 броя на върха на съцветията. Често наричат това растение и градинска орхидея, макар да няма нищо общо с орхидеите, освен външната прилика на цветовете с тези на орхидеите. Произходът на това интересно растение е Япония, където расте по влажни, сенчести и скалисти брегове на потоци в субтропичната зона. Въпреки това, при спазени изисквания на отглеждане, трициртисът се справя без проблем с нашите зими.
Размер: 
Височина 50-60 см, ширина 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти в късното лято и есента (през август-октомври), доста продължително. Цветовете са разположени по върховете на стъблата и са от 1 до 3 броя, обикновено бели с тъмночервни до лилави петна и създават илюзия за цвят на орхидея. Има селекционирани различни сортове.
Отглеждане: 
На сенчести, влажни, но добре дренирани почви. Към почвата е добре да се добави малко торф. В безснежна и много студена зима е препоръчително да се направи някакво леко укритие.
Използване: 
Рядко отглеждано растение, което заслужава повече внимание, особено с оглед дефицита на растения за сянка. В композиции с други растения за сенчести и свежи месторастения. Цветовете са атрактивни, но сравнително дребни и това изисква трициртисът да се разположи така, че да се възприема отблизо. Иначе красотата му ще остане незабелязана. При поглъщане растението е отровно.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.