Trollius europaeus

Семейство: 
Ranunculaceae
Българско име: 
Витошко лале, Тролиус европейски
Сорт: 
Основен вид
Наличност: 
липсва
Цена: 
5.50 лв.
Trollius europaeus_Витошко лале, Тролиус европейски_Основен вид_Ranunculaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с късо и слабо разклонено презимуващо коренище. Листата са събрани в приосновна розетка, на дълги дръжки, дълбоко пересто нарязани, гладки, матовозелени. Цветовете са разположени поединично на дълги дръжки, едри с кръгла форма. Семената са дребни, черни, лъскави, разположени по много в сборна семенна кутийка. Растение, разпространено в цяла Европа, предимно като планинско, но на Север се среща и на по-малка надморска височина във влажни ливадни съобщества. Естествено разпространено и у нас - напр. във Витоша, но в България витошкото лале е защитено растение. Напълно зимоустойчиво и доста непретенциозно растение, което лесно се култивира в градините.
Размер: 
Височина 50-60 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Витошкото лале има много красив цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е в средата на пролетта - през май. Цветовете са едри - до 5-6 см в диаметър, кръгли, с втори ред венчелистчета - полукичести. Цветът е яркожълт.
Отглеждане: 
Най-добре се развива на слънчево месторастене с неутрална, рохкава и влажна почва. При все това витошкото лале е доста пластично по отношение на условията - понася краткотрайно засушаване, лека полусянка, а се справя дори и с по-бедна почва. Витошкото лале прави плитки корение и при обработката на почвата около него трябва да се внимава да не се повреди. Изрязването на листата е добре да се направи в късната есен, след като пожълтеят.
Използване: 
За засаждане в моно- или смесени цветни групи. Добре изглежда край водоеми. Изключително ефектно растение, познато най-вече на планинарите, но лесно за отглеждане и способно да украси всяка градина. Добре се съчетава с махония, люляк, спиреи. Към средата на лятото губи декоративност и е добре да се сади на втори план. Цветовете и са трайни и подходящи за рязан цвят.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.