Valeriana officinalis

Семейство: 
Valerianaceae
Българско име: 
Валериана, Дилянка, Котешка билка
Наличност: 
липсва
Цена: 
5.50 лв.
Valeriana officinalis_Валериана, Дилянка, Котешка билка __Valerianaceae
Описание: 
Валерианата е многогодишно тревисто растение с право, просто, цилиндрично стъбло, с надлъжно набраздяване. Листата са текоперести, разсечени, ланцетни, назъбени или целокрайни. Долните са на дръжки, горните приседнали. Коренището е вертикално, късо, дебело и кухо. Цветът е сенник. среща се естествено в диво състояние по влажни и сенчести места. Напълно зимоустойчива.
Размер: 
Височина от 50 до 100 см, в ширина до 50-60 см.
Декоративност: 
Растението притежава декоративност и може да се отглежда в цветни композиции с други растения, особено в такива от ландшафтен тип.
Цъфтеж: 
Пролетно-летен през май-юни. Цветовете са бели до бледо розови, събрани в сенниковидни съцветия, на дълги разклонени цветоноси.
Отглеждане: 
На богата и добре дренирана почва с умерено поливане. По отношение на светлината е толерантна както към слънце, така и към сянка.
Използване: 
Корените на дилянката действат успокоително при безсъние. Извлеци от корените на дилянката успокояват нервната система и удължават естествения сън. Освен като декоративно растение, дилянката от древността се използва като билка. За целта се култивира. Дилянката се прилага при безсъние, неврози, нервно сърцебиене, критическа възраст, болезнена менструация, епилепсия, гуша, виене на свят и др. Като всяка билка, употребата и не е безобидна и с нея не бива да се злоупотребява.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.