Verbena bonariensis

Семейство: 
Verbenaceae
Българско име: 
Вербена аржентинска
Наличност: 
след 15 май
Цена: 
6.50 лв.
Verbena bonariensis_Вербена аржентинска__Verbenaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение, което у нас би трябвало да се отглежда като едногодишно, защото произхожда от доста по-топлия климат на Централна и Южна Америка. Все пак, опитът който натрупах с тази вербена ми позволява да кажа, че тя и унас може да се отглежда като многогодишна. Освен това дава напълно кълняемоспособни семена и обилно се самозасява. Аржентинската вербена има добре развито централно стъбло, но също така и силно разклонено. Цветчетата са дребни, лилави, събрани в сферично-щитовидни съцветия. Листата са груби, елиптични и овласени, но относително дребни и малко спрямо размера на растението. С определени грижи можете да отглеждате това растение като многогодишно дори и в България. А в южните части на страната това не би трябвало да бъде проблем.
Размер: 
Растението е високо 120-150 см и широко до 1 м.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж, особено в по-малък или по-голям масив.
Цъфтеж: 
Започва от юли и може да продължи до края на септември. Цветовете са аметистово лилави, събрани в неголеми, многобройни и ефектни съцветия. Макар и едро растение, аржентинската вербена създава лек и ефектен обем с многобройните си цветове.
Отглеждане: 
Изисква слънчево място и добър дренаж. Силно сухоустойчива, непретенциозна към почвеното плодородие. Ако и намерите подходящо дренирано и закътано място и я изрежете след прецъфтяването, а след това леко позатрупате с есенна шума, тя ще презимува успешно. Освен това тази вербена се самозасява и сама подновява растежи си на същото място. За по-сигурно можете да съберете семената й в края на лятото и есента, които в ранната пролет да засете - направо или чрез посев - за по-ранен старт.
Използване: 
Най-ефектна е в групи. Високо растение, което се сади на заден план и служи за фон на други летни цветя. Прекрасна е в композиции с високи треви. Много ценена в ландшафтния дизайн. Ценен медонос и пеперудено растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.