Veronica longifolia

Семейство: 
Scrophulariaceae
Българско име: 
Дълголистна вероника, Великденче
Сорт: 
Rosea
Наличност: 
след 15 април
Veronica longifolia_Дълголистна вероника, Великденче_Rosea_Scrophulariaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение от сем. Живеничеви. Коренът е брадат, разклонен, презимуващ. Образува компактна туфа от здрави, изправени и обикновено неразклонени стъбла. Листата са овално ланцетни и назъбени по периферията. Съцветието е сбит клас. Произхожда от Европа, Сибир, Източна Азия. За нашите условия е напълно зимоустойчива.
Размер: 
Височина 80 см, ширина 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративен и продължителен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през лятото от юни до август. Съцветията са сбити класове с дължина до 20 см, цветчетата са розови, отварят се последователно отдолу нагоре.
Отглеждане: 
Непретенциозно и пластично по отношение на отглеждането растение. Вирее еднакво добре на слънце и полусянка, на влажни до добре дренирани места, на неутрална до леко варовита почва. След прецъфтяване стъблата се изрязват.
Използване: 
Може да се използва в цветни композиции или средно високи цветни бордюри. Добре изглежда в градини с природен стил, английски градини. Съчетава се успешно с много летни цветя и би трябвало да намери по-широко приложение в озеленяването. Цветовете могат да се използват в аранжировки, сравнително трайни са.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.