Veronica repens

Семейство: 
Scrophulariaceae
Българско име: 
Вероника пълзяща, Великденче пълзящо
Наличност: 
липсва
Veronica repens_Вероника пълзяща, Великденче пълзящо__Scrophulariaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с многобройни, разклонени пълзящи леторасти. Листата са малки, овално елиптични, срещуположни, наситено зелени. Цялото растение образува плътен зелен килим. Цветовете са дребни, събрани в малки връхни метлици. Това великденче произхожда от Корсика, но е напълно и дори екстремно студоустойчиво за условията на България.
Размер: 
Височина 5-10 см, ширина 30-40 и повече см.
Декоративност: 
Декоративна плътна почвопокривна листна маса, нелош цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са дребни,обикновено бледосини, събрани във връхни малки метлици. Появяват се през април-май.
Отглеждане: 
На слънце или полусянка, на дренирана почва с умерено поливане, макар че издържа и засушаване без да страда много нейната декоративност. Непретенциозна към почвата и нейното богатство. Доста бързо се разраства. Може да стане дори инвазивна. Въпреки това, тя е сравнително нежно растение и може да се контролира.
Използване: 
Идеално почвопокривно растение с гъста и ниска листна маса. Може да обвие в зеленина пространството между камъни и плочопътеки, да направи красив килим под дърветата и дори да замести тревата на някои участъци, където поддържането на тревна площ е проблемно или не може да се коси. Понася известно утъпкване. Красиво изглежда в бордюр. Единственото, от което се нуждае, е умерено поливане и контролиране на разрастването.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.