Vinca major - сортове

Семейство: 
Apocynaceae
Българско име: 
Голяма винка, Зимзелен
Vinca major - сортове (Голяма винка, Зимзелен) - сем. Apocynaceae
Описание: 
Голямата винка е многогодишно стелещо се, вечнозелено растение. Стъблата се укореняват по цялата си дължина при контакта си с почвата, разклоняват се и растението доста бързо се разраства, образувайки плътен декоративен килим. Листата са кожести, яйцевидни, блестящи - зелени или пъстри, 4-8 см дълги. Цветовете са единични, до 4-5 см в диаметър разположени на върха на цветонос до 30 см височина. Голямата винка произхожда от Крим, Кавказ и Средиземноморието. Отдавна е въведена в култура. Зимоустойчива е, но не колкото малката винка и в студени и безснежни зими листата и могат да измръзнат частично. После растението се възстановява бързо.
Размер: 
Височина 20-30 см по време на цъфтеж, ширина 50-60 и повече с течение на времето.
Декоративност: 
Декоративна и плътна листна маса, красив цъфтеж. Особено се ценят пъстролистните сортове.
Цъфтеж: 
В края на април и май, продължава около месец. Цветовете са до 4-5 см, едри, светлосини, разположени поединично на цветоноси.
Отглеждане: 
Непретенциозно растение, което може да се отглежда на всякаква градинска почва, издържа и засушаване. В безснежна и студена зима може да се наложи лека защита. Като цяло измръзването не е фатално за растението и то бързо се възстановява. Пътролистните сортове са по-чувствителни на студ.
Използване: 
Като почвопокрвино растение както за слънчеви, така и за по-сенчести места, за укрепване на почвата, в алпинеуми, широки бордюри, аранжировки в кашпи и клоцове, Може да се използва и като ампелно растение. Пъстролистните сортове създават колорит на сенчести и непригодни за други растения места. Голямата винка е подходяща за засаждане в цветни композиции с по-високи тревисти растения, иглолистни или храсти.
Предлагани сортове: 
Vinca major - сорт Maculata (Голяма винка, Зимзелен), Apocynaceae

Vinca major

сем. Apocynaceae
Голяма винка, Зимзелен
сорт: Maculata
налично
Vinca major - сорт Variegata (Голяма винка, Зимзелен), Apocynaceae

Vinca major

сем. Apocynaceae
Голяма винка, Зимзелен
сорт: Variegata
налично
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.