Viola sororia

Семейство: 
Violaceae
Българско име: 
Теменужка бяла
Сорт: 
МИКС ОТ ЦВЕТОВЕ - ЛИЛАВА, ПУРПУРНА, БЯЛА С ОКО
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Viola sororia_Теменужка бяла_МИКС ОТ ЦВЕТОВЕ - ЛИЛАВА, ПУРПУРНА, БЯЛА С ОКО_Violaceae
Описание: 
Mногогодишно тревисто растение, с базално формиращи се листа и цветове направо от коренището. Кореновата система се състои от дебели, хоризонтално разклонени коренища, които са склонни да образуват колонии. Листата са с дръжки и образуват приземна розетка. По форма са от овално сферични до сърцевидни, с фино назъбена периферия, понякога леко окосмени. Цветовете са окол 2 см, бели, състоящи се от 5 заоблени листенца. Цветовете са почти без аромат. Семената са в триделна семенна кутийка, узрязват през лятото, като растението ги изтласква със сила на близко растояние. Така тази теменужка доста обилно се самозасява. Viola sororia произхожда от Северна Америка, където се среща в гористи местности. Напълно зимоустойчива е за България.
Размер: 
Височина 10-20 см, ширина 20-30 см.
Декоративност: 
Декоративен пролетен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е през май и е доста обилен и ефектен. Цветовете са бели, едри до 2 см, без аромат.
Отглеждане: 
Предпочита полусянка до сянка. Може да вирее и на слънце, ако се осигури постоянна влага. Почвата трябва да е глинеста, влажна, богата на органично вещество. Ако и се създадат благоприятни условия, тази теменужка има склонност да се разраства - както вегетативно, така и като се самозасява. Като цяло растението е доста непретенциозно. При отглеждане на слънце е възможно листата да жълтеят, но това е нормално.
Използване: 
Подходяща е за засаждане на сенчести места в градината - под дървета, около храсти, а може да бъде също и в тревната площ, особено ако се коси по-рядко и не толкова ниско и се даде възможност на растението да цъфти. Може да се сади в комбинация с други пролетни цветя - луковични или коренищни, но трябва да се отчита инвазивният и характер. Може да се използва като почвопокривно растение за сянка за направа на ограничени по площ петна.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.