Wisteria chinensis - сортове

Семейство: 
Fabaceae
Българско име: 
Вистария. Глициния
Wisteria chinensis - сортове (Вистария. Глициния) - сем. Fabaceae
Описание: 
Мощна дървесна лиана с произход Китай. Липсата на механична тъкан налага растението винаги да се сади до опора, за която да се прикрепи и да носи тежестта му. Прикрепя се посредством увиване на младите клонки около опора. Листата са сложни, текоперести. Цветовете са типичните за бобово растение, събрани в големи, увиснали атрактивни гроздове. Обагрянето им е в зависимост от сорта - лилаво, розово, бяло. Цъфти в средата на пролетта около месец. Понякога прави слаб вторичен цъфтеж в края на лятото. Плодът е едър боб (шушулка). Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Дължина 15-20 м.
Декоративност: 
Изключително декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Пролетен - април, май. Големи висящ гроздове от цветове с различна обагреност.
Отглеждане: 
На слънце или полусянка. Опората е задължителна и трябва да е здрава и надеждна. Растението е дълговечно, става голямо и тежко, а усуканите му клони могат да изкривят и метална ограда, ако е по-тънка. Нуждае се от сериозна резитба - както за обилен цъфтеж, така и за поддържане на размера му.
Използване: 
За вертикално озеленяване на сгради, перголи, огради, беседки. Ефектна и любима на градинарите лиана, с дълговечна традиция в озеленяването по света.
Предлагани сортове: 
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.