Withania somnifera

Семейство: 
Solanaceae
Българско име: 
Витания, ашваганда, Индийски женшен, Зимна череша
Наличност: 
налично
Цена: 
8,50 лв.
Withania somnifera_Витания, ашваганда, Индийски женшен, Зимна череша__Solanaceae
Описание: 
Вечнозлено субтропично растение, което се среща естетвено в Индия, Африка, Близкия изток. Позната и използвана от древността билка.Листата са срещуположни, овално елиптични. Коренът е месест. Цветовете са жълтеникави, със звнчевидна форма. Плодчетата са скрити в растителна капсула (каликс) и са оранжево-червени на цвят. Растението достига до 1 м и у нас може да се отглежда и като едногодишно. Често е трудно да бъде опазено зимата, тъй като е светлолюбиво и топлолюбиво. Но отглеждането му в топла и светла стая през зимата е напълно възможно. В по-топлите части на света развива вдървеняло стъбло и става малко дръвче. Такова го видях за пръв път на остров Монемвасия, Гърция, после и на Крит.
Размер: 
Височина и ширина 50-60 см до 1 м.
Декоративност: 
Не е декоративно растение, но е ценно лечебно растение, използвано в медицината от векове.
Цъфтеж: 
През лятото - юли, август с дребни зеленикаво-жълти цветове.
Отглеждане: 
На топло, светло място. Агротехниката му е като на домат или патладжан. За да не рискувате да загубите растението, съберете плодовете му есента и добийте дребните семенца. Никнат превъзходно.
Използване: 
Една от най-важните билки в аюрведичната медицина. Използват се главно корените, но също и плодовете и листата. Тъй като съдържа алкалоиди, употребата му в домашни условия трябва да е внимателна. След най-важните му въздействия са: адаптоген, транквилант, антистрес, антираково, антибиотично, МС и още много други патологични състояния.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.