Campanula fenestrellata

Семейство: 
Campanulaceae
Българско име: 
Камбанка адриатическа
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Campanula fenestrellata_Камбанка  адриатическа__Campanulaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто, вечнозелено растение. Образува гъста и компактна туфа от листа със сърцевидна форма и остро двойно-назъбена периферия, на къси дръжки. Цъфти обилно, цветовете могат да покрият напълно листната маса. Тази камбанка, както е видно от името и, е средиземноморски вид, разпространен в Южните Балкани и най-вече по скалите на адриатическото крайбрежие. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер: 
Височина 20 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Вечнозелена листна маса и декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цветовете са светлосини, звездовидни, с отворена камбанка, много подобни на тези на C.garganica. Достигат до 2-3 см в диаметър. Тази кампанула цъфти обилно и сравнително продължително през юни-юли.
Отглеждане: 
Предпочита влажни, но добре дренирани богати глинесто-песъчливи и неутрални или алкални почви на пълно слънце, въпреки че е толерантна и към частична сянка . Растенията са много устойчиви на суша и може да се отглеждат на суха каменна стена, справят се и на бедни почви. Все пак, в горещите летни месеци е добре да им се предвиди поливане.
Използване: 
В алпинеуми, скални кътове, сухи зидове и подпорни стени, припечни склонове, ниски цветни миксбордери. Интересна особеност за тази камбанка е, че листата и цветовете й са ядливи и в прясно състояние се използват за украса на ястия.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.