Centaurea bella

Семейство: 
Compositae, Asteraceae
Българско име: 
Метличина красива
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Centaurea bella_Метличина красива__Compositae, Asteraceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуваща вечнозелена листна маса. Листата са овално ланцетни до 10-15 см дълги, нарязани, силно овласени и сребристи - особено отдолу. Образуват гъста приосновна розетка. Цветоносите са изправени, цветовете единични - тип кошничка.Тази красива метличина произхожда от Кавказ. Напълно зимоустойчива за условията на България.
Размер: 
Височина 20, ширина до 30 и повече см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж и декоративна листна маса
Цъфтеж: 
Започва през юни и може да продължи до два месеца. Цветовете са едри до 3 см розови кошнички, разположени поединично на изправени невисоки цветоноси.
Отглеждане: 
На слънчево място, лека и добре дренирана, даже и чакълеста почва. рН е без начение. Почвата може да е от суха до умерено влажна. Тази метличина е много дълговечна и непретенциозна, разраства се с течение на времето и "облича" терена. На практика не се нуждае от никакви грижи. Прецъфтелите цветове могат да се изрязват - остава красивата листна маса.
Използване: 
В алпинеуми и скални кътове, сухи зидове и подпорни стени, като почвопокривно, в ниски цветни бордюри и групи. Непознато и рядко, а всъщност много непретенциозно и красиво растение. "Пеперудено" цвете - привлича пеперуди. Медоносно.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.