Centaurea dealbata

Семейство: 
Compositae, Asteraceae
Българско име: 
Персийска метличина, Кавказка метличина
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Centaurea dealbata_Персийска метличина, Кавказка метличина__Compositae, Asteraceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Листата са силно овласени сивозелени на цвят. Приосновните са събрани в розетка. Те са дълбоко и красиво нарязани, наподобяващи екзотична папрат. Цветовете са поединично разположени на изправени цветоноси. Като цяло растението образува компактна и богата туфа от листа. Персийската метличина е естествено разпространено в Иран и Кавказ. Напълно студоустойчиво растение.
Размер: 
Височина до 80 см, ширина 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративна е листната маса и цялото растение, но най-вече по време на цъфтеж.
Цъфтеж: 
В началото на лятото. Цветовете са единични, розови кошнички, разположени на високи цветоноси. Те са до 5 см в диаметър.
Отглеждане: 
На слънчево място с добре дренирана почва. Непретенциозна към почвата и доста сухоустойчива. Самозасява се понякога, но не е натрапчиво инвазивна. Премахването на прецъфтелите цветове удължава цъфтежа, а подрязването в средата на лятото поддържа растението компактно. Страда от излишната влага в почвата.
Използване: 
Тази красива метличина може да бъде използвана в цветни композиции, но стои много красиво и като солитер. Растението привлича пеперудии други насекоми. Не е особено популярна у нас, но определено заслужава своето място в озеленяването.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.