Centaurea montana

Семейство: 
Compositae, Asteraceae
Българско име: 
Метличина планинска
Наличност: 
липсва
Centaurea montana_Метличина планинска__Compositae, Asteraceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище. Планинската метличина е компактна и гъста. Коренищата са хоризонтално разположени на дълбочина 8-10 см, силно разклонени - чрез тях растението се разраства вегетативно. Листата са удължено елиптични, на къси дръжки, приосновните събрани в розетка, сребристо и фино овласени. Стъблата са изправени. Цветните кошнички са разположени поединично върху цветните дръжки. Тази метличина произхожда от планините на Южна Европа и Мала Азия. Напълно студоустойчива.
Размер: 
Височина 40-60 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративно е цялото растение, но най-вече по време на цъфтеж.
Цъфтеж: 
Цъфти през май-юни, около 2 месеца. Цветовете са синьо-виолетови кошнички, подобни на тези на обикновената метличина, но по-едри - до 5 см в диаметър.
Отглеждане: 
На слънчево или леко сенчесто място, добре дренирана и не прекалено плодородна почва. Непретенциозна към богатството и реакцията на почвата, но не обича тежките почви и преовлажняването. Поне 5-6 години може да се гледа на едно място без разделяне. Прецъфтелите цветове се изрязват. Това удължава цъфтежа. Понася суша, но умереното поливане и се отразява добре. Не страда от болести.
Използване: 
В цветни бордюри и композиции, в по-големи алпинеуми.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.