Clematis - видове и сортове

Семейство: 
Ranunculaceae
Българско име: 
Клематис
Clematis - видове и сортове (Клематис) - сем. Ranunculaceae
Описание: 
Клематисите са полухрастовидни нежни лиани, които се прикрепват към опора посредством листните си дръжки. Много отдавна клематисите са обект на хибридиране и отглеждане в култура - в Европа от 16 век, в Япония още по-рано. Изкуствено създадените хибридни сортове са групирани в групи, които позволяват да се обхване цялото многообразие от растения и да се дадат типови препоръки за отглеждане. Листата могат да бъдат прости или тройни. Особено са характерни за английските градини, френските провансалски градини. Все по-популярни и търсени и в българските градини. Повечето са растения на умерения пояс и са напълно зимоустойчиви у нас.
Размер: 
Достига от 2-3 м до 4-5 м височина.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
Времето на цъфтеж е видова и сортова особеност. Цъфтежът е различно продължителен, пак в зависимост от вида и сорта. Цветовете са камбанковидни или отворени, различно едри, различно обагрени (във всевъзможни цветове), има и кичести сортове.
Отглеждане: 
На слънце или лека полусянка. Добре е корените да са зсенчени и защитени от прегряване, а цъфтящата надземна част да е на слънце.
Използване: 
Най- често във вертикалното озеленяване - за озеленяване на огради, трейажи, перголи, дувари, специални дървени конструкции, арки и пр. Различните видове могат да имат специфични изисквания по отношение на резитбите и другите грижи, за да станат хубави растения и да разкрият напълно декоративния си потенциал.
Предлагани сортове: 
Clematis  - сорт Clematis montana 'Rubens' (Клематис), Ranunculaceae

Clematis

сем. Ranunculaceae
Клематис
сорт: Clematis montana 'Rubens'
липсва
Clematis - сорт Clematis rooguchii (Клематис), Ranunculaceae

Clematis

сем. Ranunculaceae
Клематис
сорт: Clematis rooguchii
липсва
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.