Cymbopogon flexuosus

Семейство: 
Poaceae
Българско име: 
Лимонова трева, Източноиндийска лимонова трева
Наличност: 
налично
Цена: 
6,50 лв.
Cymbopogon flexuosus_Лимонова трева, Източноиндийска лимонова трева__Poaceae
Описание: 
Лимоновата трева е многогодишно тревисто растение от сем. Житни. Произхожда от Индия, Шри Ланка, Тайланд и Бирма, където е много използвана в традиционната кухня. Тревата е компактна, коренът брадат и разклонен. Листата са удължено ланцетни, с подчертан и силен лимонов аромат, който се запазва и при изсушаване. Лимоновата трева е топлолюбива и издържа непродължителни застудявания едва до -5 градуса по Целзий, т.е.не може да зимува на открито. Даже и в южните части на страната се нуждае от защита и прибиране през зимата. Но може продължително време да се отглежда в саксия, като лятото се изнася навън.
Размер: 
Височина до 140 см, ширина 50-60 см.
Декоративност: 
Декоративна, гъста и компактна туфа, при отглеждане в достатъчно голям съд.
Цъфтеж: 
Без значение.
Отглеждане: 
На светло и топло място, нуждае се от редовно поливане. Няма претенции към реакцията на почвата. През лятото на открито, през зимата в светло помещение с плюсови температури, като не бива почвата да се оставя да изсъхне. Размножава се със семена или делене на туфата. Редовното торене и подмяна на саксията с добавяне на нова почва удължава живота на растението.
Използване: 
Използва се в кулинарията. Листата са груби, но могат да се нарежат ситно или пък изсушени да се стрият на прах. За чай, супи и сосове, ароматизиране на компоти и други напитки. Използва се и в парфюмерията.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.