Pontederia cordata

Семейство: 
Pontederiaceae
Българско име: 
Понтедерия, Воден зюмбюл
Наличност: 
налично
Цена: 
15,50 лв.
Pontederia cordata_Понтедерия, Воден зюмбюл__Pontederiaceae
Описание: 
Mногогодишно тревисто растение с презимуващо хоризонтално коренище. Естествено е разпространено в плитки води на реки и езера по цялото тропическо до умерено източно крайбрежие на Северна Америка. Подивало се среща нарядко и в Европа, където много отдавна е било пренесено. Надводните листа са многобройни, блестящи яйцевидни или стреловидни, на дълги дръжки. Листната петура е внушителна - може да достигне до 25 см дължина и 18 см ширина. Цветоносите са многобройни, с по един лист. Съцветието е цилинтричен клас. По отношение на презимуването трябва да се третира като водната лилия - коренището не трябва да замръзва.
Размер: 
Височина и ширина до 60 см.
Декоративност: 
Много декоративно растение - с декоративни листа и особено цветове.
Цъфтеж: 
Цъфтежът е продължителен - започва от началото на юни и продължава до средата на есента - дори и през целия октомври, ако е топъл. Цветовете са синьо-лилави класове с дължина до 7-8 см.
Отглеждане: 
Растението се отглежда потопено във вода - от 0-10 см. Изисква слънчево място и плодородна почва. Най-често се засажда в големи саксии, които се потапят във водоема. Така през есента може да се извади и прибере в тъмно и хладно мазе, защото корените му не трябва да замръзват. Друг начин на зимуване е да се потопи саксията на дъното на водоема, ако той е по-дълбок от 50 см, а в края на април да се извади. Когато се отглежда в саксия, понтедерията изисква торене със специален бавноотдаващ тор за водни растения, за да се формира пищно и продължително цъфтящо растение. На следващата година вече е достатъчно голяма, за да я прехвърлите в по-голям съд, а още по добре да я разделите през пролетта. Не е инвазивна.
Използване: 
За озеленяване крайбрежието на водни площи. Много атрактивно растение с продължителен цъфтеж. Да не се бърка с Eichornia, която също се нарича воден зюмбюл, но е тропическо плаващо растение.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.