Rumex acetosа

Семейство: 
Polygonaceaе
Българско име: 
Киселец градински
Наличност: 
налично
Цена: 
5.50 лв.
Rumex acetosа_Киселец градински__Polygonaceaе
Описание: 
Многогодишно тревисто растение от сем. Лападови. В диво състояние се среща повсеместно у нас по ливади и горски поляни, главно в предпланинските райони. Предлаганият киселец е селектиран градински сорт, който запазва листата сочни и крехки през цялата година при редовно бране. Коренът е централен, месест, слабо разклонен. Листата са обратно яйцевидно закръглени и удължени, с къса дръжка, събрани в гъста листна розетка. Напълно зимоустойчиво растение
Размер: 
Височина и ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Красива листна маса, която в случая е без значение. Това е зеленчук. Има и декоративни сортове.
Цъфтеж: 
Летен, невзрачен, без значение.
Отглеждане: 
На слънце или полусянка, на добре обработена и плодородна градинска почва. Редовното поливане е важно, иначе става жилав. При редовно бране остава крехък дори и през лятото и може да се ползва почти до зимата. Произвежда кълняемоспособни семена. На няколко години може да се подновява - чрез посев или разделяне рано пролетта.
Използване: 
Киселецът е един от най-ранните пролетни листни зеленчуци, традиционно използван в националната ни кухня. Пресният киселец съдържа белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, провитамин А, витамини В1, В2, минерални соли, ябълчена, лимонена и оксалова киселини. Противоскорбутно и затягащо средство, подобрява храносмилането. В народната медицина отварата от листа от киселец се приема при разстройства на стомаха и като жлъчкогонно средство при жълтеница и други заболявания на черния дроб. Киселецът не се препоръчва при нарушение на солевия обмен, при възпаление на червата и туберкулоза. В храната се употребяват листата във варен и суров вид (салати). Може да се консервира. А за да се ползва като билка се суши.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2023
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.