Veronica gentianoides

Семейство: 
Scrophulariaceae
Българско име: 
Великденче, Вероника тинтявова
Наличност: 
налично
Цена: 
6.50 лв.
Veronica gentianoides_Великденче, Вероника тинтявова__Scrophulariaceae
Описание: 
Многогодишно тревисто растение, което в условия на по-мека зима е вечнозелено. Образува гъста приосновна розетка от лъскави, тъмнозелени, едри ланцетни листа. Цветоносите са изправени, съцветията са прост клас. Отделните цветчета са едри и доста ефектни. Тинтявовата вероника се среща естествено в Турция, Кавказ и Иран, където расте върху относително влажни месторастения по ливади или окрайнината на горите. Напълно зимоустойчиво растение за нашата страна.
Размер: 
Височина 40-50 см, ширина 30-40 см.
Декоративност: 
Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж: 
В края на пролетта и лятото - май-юни. Цветовете са разположени в класовидно съцветие. Те са може би най-едри в сравнение с цветовете на останалите великденчета, светлосини на цвят.
Отглеждане: 
Може да се отглежда на слънце или полусянка, към почвата е невзискателна, но все пак се нуждае от редовно поливане. Изрязването на прцъфтелите цветоноси удължава цъфтежа. Размножава се лесно с разделяне на коренището.
Използване: 
В цветни групи, бордюри и дори алпинеуми. Може да се сади в контейнери, подходяща е и за рязан цвят. Една от най-ефектните вероники, макар и слабо позната у нас.
Разсадник Зелена пролет © 2010 - 2024
Материалите и снимките в сайта са със запазени авторски права. Използването им без посочване на източника е незаконно.